Lees deze pagina in het Nederlands Read this page in English

Bamboe is ht alternatief tegen ontbossing!

Bamboe als vervanger van hout

Meer dan 50% van de wereldbevolking heeft dagelijks te maken met een of andere vorm van bamboe. In Azi kent men enkele duizenden toepassingen voor bamboe, van een gevlochten mandje tot het bouwen van steigers voor de hoogbouw. De bamboe voorraden zijn vrijwel onuitputtelijk.

Ondanks dat wordt er in China op een gereguleerde manier met dit gewas omgesprongen. In toegewezen gebieden worden alle stammen voorzien van een opschrift met een "geboortedatum". Het type bamboe (Phyllostachys Pubescens) dat wordt gebruikt voor de verwerking van parket en plaatmaterialen wordt namelijk om de 5-6 jaar geoogst. Dit is niet alleen ten behoeve van het behoud van het woud, maar dit is ook noodzakelijk om een goede kwaliteit te kunnen waarborgen.

Razendsnelle groei

In tegenstelling tot hout vernieuwt bamboe razendsnel en is de opbrengst per hectare 3 maal zo groot t.o.v. de opbrengst van bomen. Bamboe vermeerdert zichzelf zonder dat er opnieuw moet worden aangeplant. De wortelstrengen van de bamboe reiken ver onder de grond en produceren zelf nieuwe scheuten die 1 maal per jaar uitkomen.

Bamboe is een verzamelnaam

Bamboe is een verzamelnaam voor ruim 1500 'grasvarianten';
De reuzenbamboe (Phyllostachys Pubescens) waar wij het hier over hebben kan in het begin tussen de 30 en 50 cm per dag groeien en groeit binnen 1 seizoen uit tot haar uiteindelijke hoogte.

Vervolgens blijft de stam ca. 5-6 jaar staan om uit te harden, waarna deze geschikt is voor de verwerking van vloeren en plaatmaterialen.

Een enorme ontwikkeling

De laatste 15 jaar heeft de productie van bamboe vloeren en plaatmaterialen een enorme ontwikkeling doorgemaakt, waardoor deze producten een uitstekend alternatief zijn ter vervanging van gebruikelijke houtsoorten.

Door de enorme voorraden en het gecontroleerd oogsten uit toegewezen wouden is bamboe een geweldig alternatief tegen de wereldwijde ontbossing.
Men kan er in principe alles van maken wat men voorheen van houtproducten maakte.

Populaire hedendaagse toepassingen zijn:

 • vloeren in vele varianten
 • interieurbouw toepassingen zoals trappen, keukens, keukenbladen, kasten, wandbekleding etc.

 •  

  Bamboo Solutions


  +31438529277 -
  contact@bamboo-solutions.eu
  ©2008 - 2018 OMG Agenturen / Bamboo Solutions