Lees deze pagina in het Nederlands Read this page in English

Duurzaam bouwen met bamboe!

DUURZAAMHEID

Binnen de hedendaagse aannemerij in de woningbouw en utiliteitsbouw neemt het duurzaam bouwen (DuBo) een steeds grotere rol in beslag. Onder DuBo werd tot voor kort vooral gekeken naar mogelijkheden om energie te besparen met als doel de uitstoot van Co2 terug te dringen. Echter duurzaam bouwen kan men op een veel bredere manier interpreteren.
Ook de productie en afkomst van de toe te passen bouwmaterialen spelen hierin een belangrijke rol.

BAMBOE ALS ECOLOGISCH ALTERNATIEF

Bamboe mag gezien worden als een ecologisch alternatief tegen de wereldwijde ontbossing.
Hiermee neemt Bamboo Solutions een plaats in in de interieurbouw met duurzame en ecologische alternatieven.

VOORDELEN

Buiten de bijdrage aan het milieu hebben bamboeproducten nog vele andere voordelen.
Bamboeparket en plaatmateriaal is ca. 27% harder dan bijvoorbeeld eikenhout, het kent een zeer lage uitzet en krimp en is na behandeling met olie of lak goed bestand tegen vocht.
Bamboe platen en parket zijn in diverse uitvoeringen qua opbouw en kleur te verkrijgen en het kunnen een vervanging zijn voor vrijwel alle in de interieurbouw toegepaste houtsoorten.

HET VERSCHIL TUSSEN HOUT EN BAMBOE

Het gebruik van hout gaat gepaard met het kappen van bomen en in veel gevallen met het ontbossen van grote delen van het tropisch regenwoud.
Zo zijn we inmiddels allemaal bekend met de gevolgen van de wereldwijde ontbossing t.b.v. de houtkap voor tropisch hardhout.
Toepassing van bamboe komt tegemoet aan het tegengaan van deze ontbossing.
Zo heeft een eik gemiddeld 50 jaar nodig en sommige tropische hardhoutsoorten zelfs tussen de 80 en 100 jaar om geschikt te zijn voor de verwerking van allerlei toepassingen. Bovendien dient men na het kappen een nieuwe boom aan te planten om de gekapte boom te vervangen.
Bij bamboe is dit niet het geval. Bamboe is een grassoort welke zichzelf vermeerdert.
De wortelstrengen reiken ver onder de bodem en geven elk seizoen nieuwe scheuten af die nieuwe stammen vormen. De bamboe (phyllostachys pubescens) die wordt verwerkt kan elke 5-6 jaar worden geoogst voor de productie van plaatmaterialen en vloeren.
Een nieuwe bamboescheut groeit binnen 1 seizoen uit tot haar uiteindelijke grootte en vervangt hiermee de gekapte stam binnen enkele maanden, waardoor er geen verlies merkbaar is.
Bamboe wordt op een gereguleerde manier geoogst onder toezicht van de overheid. In de toegewezen gebieden worden alle nieuwe stammen voorzien van een markering met een datum zodat men precies in kaart kan brengen wanneer en hoeveel er geoogst mag worden.
De voorraden aan bamboe zijn zo groot dat er geen enkele bedreiging is t.a.v. ontbossing.
De zelfstandige vermeerdering houdt de kap gemakkelijk bij.

DIVERSITEIT EN AFWERKING

Diverse producenten van ecologische houtoliŽn en vernissen hebben tegenwoordig een uitgebreide collectie aan vernissen, oliŽn en onderhoudsproducten.
Binnen hun assortimenten bieden zij vele verschillende kleuren aan welke geschikt zijn voor toepassingen op bamboe.
Hierdoor ontstaat een zeer grote diversiteit zowel in uitvoering als afwerking.
 

Bamboo Solutions


+31438529277 -
contact@bamboo-solutions.eu
©2008 - 2018 OMG Agenturen / Bamboo Solutions